HTML

Mi abban a jó ha a Viktor elveszi a magánnyugdíjakat?

2010.11.25. 17:36 Mkls

Első ránézésre tulajdonképpen semmi, de azért leírnám hogy én mivel győztem meg magam, hogy mégse annyira felháborító.

A magánpénztár rendszerben jó, hogy mindenki előre gyűjtögeti a pénzét, így ha már nem lesz aki fizesse a járulékot, akkor is lesz majd valami nyugdíj. Viszont ami megkérdőjelezi az értelmét a dolognak, hogy a nyugdíjpénztárak a befolyt tőke nagy részét (tippre legalább 60-70%-át) magyar államkötvényekben tartják. Így még szép, hogy infláció felett hozott, de a hozam nagy részét épp az állam fizette.

Vagyis az ember befizeti a járulékot, a nyugdíjpénztár levonja a működési költségét, majd kölcsönadják a pénzt az államnak, aki részben épp azért veszi ezt fel, hogy nyugdíjakat fizessen.

Az eddig összegyűjtött összegek lenyúlása is azért lehet jó, ha államadósságot törlesztenek belőle, vagyis csökkenti a folytonos refinanszírozás szükségességét. A költségvetés 7,7%-a az államadósság finanszírozására megy el jelenleg, minél hamarabb le tudjuk ezt dolgozni, annál többet lehet másra költeni. Ehhez viszont pénz kell, és ezért talán még érdemes a jövőre félretett megtakarításokat is beáldozni, hiszen a hitel törlesztése is elég jó befektetés.

1 komment

Címkék: politics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mkls · http://mkls.blog.hu/ 2010.11.26. 00:43:21

Nyilván egyébként engem nem érint a dolog, ráadásul családtagokat sem, szóval könnyen beszélek hülyeségeket.

Ja és az alapgondolat, hogy úgyis államkötvényt vesz a magánnyugdíjpénztár, az sajnos nem saját szellemi termék, hanem valahol félfüllel hallottam...
süti beállítások módosítása