HTML

A bankkártyás fizetés ára

2011.01.23. 00:48 Mkls

Gondolná az ember, hogy függetlenül attól hogy bankkártyával vagy készpénzzel fizet, a kereskedő mindig ugyanannyit fog kapni belőle. De sajnos a világ az nem ilyen szép, mert bankkártya elfogadásakor kb 2-3% jutalékot kell fizetni. A kártyás cégek szabályzata szerint ezt elvileg nem lehetne átterhelni a vásárlóra, de van ahol ennek ellenére is adnak készpénzes fizetésre kedvezményt (itthon pl számítástechnikai cégeknél hallottam ilyesmiről, ahol olyan kicsi az árrés, hogy ezt nehezen viselnék el).

Én konkrétan a Hungarofon feltöltésemnél találkoztam azzal, hogy szemérmetlenül egyszerűen kiírja hogy mennyi a különböző fizetési módok költsége, és hozzáadja az általam fizetendőhöz. Persze ez nyilván nem annyira felháborító, ha megnézem hogy milyen alacsony áraik vannak, de felhasználói szempontból egyáltalán nem kellemes, ha még a költség szerint is válogatnom kell a fizetési módszerek között.

Engem tulajdonképpen az a tudat zavar, szolidaritási alapon, hogy aki elad nekem valamit, kevesebb pénzhez jut ha én a bankkártyámmal fizetek. Nyilván lehet kényelmesebb is a kártyahasználat, de én eleve nem szeretem az átláthatatlan, diszkriminálgató rendszereket. Ráadásul a bankok legújabb betétlekötési akciói is meghatározott kártyahasználathoz vannak kötve, vagyis tulajdonképpen az elfogadóktól begyűjtött jutalék egy részét juttatják nekünk. Tehát bevesznek minket is a kereskedőket kopasztó bizniszbe. Lehet hogy hasonló oka is volt annak, hogy volt egy törvénytervezet (cikk róla itt), ami maximálta volna a jutalékok értékét (2%-ra).

És akkor itt jön a másik oldala az éremnek, hogy miért jó mégis kártyaelfogadás. Egyrészt az elfogadó terminálokat a bank tartja fent, vagyis a kiépítés és üzemeltetés csak ezzel a jutalékkal kerül kifizetésre, másrészt pedig nagyobb tételekben gondolom már a készpénz kezelésének is van mérhető költsége (szállítás, őrzés, visszajárónak apró beszerzése, ...). A törvény is azért lett módosítva, mert úgy valószínűleg eszközfenntartási költségként szedték volna be kiesett összegeket.

Lehet hogy jobb lett volna előre végig gondolnom, hogy milyen konklúzióra is akarok kilyukadni ezzel a fejtegetéssel, de valami olyasmit azért mondhatunk, hogy nem ártana, ha lenne valami olcsó és általános elektronikus alternatívája a készpénznek, amit később akár hivatalos fizető eszközként is bevezethetnénk a forint helyett :). És sajnos úgy tűnik erre a bankkártya rendszer erre nem alkalmas, mert az túlzás lenne, ha minden pénzmozgásból 3% náluk landolna.

2 komment

Címkék: money

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VoxPay - online fizetés · http://www.voxpay.hu 2011.11.16. 17:06:06

Nem akarom védeni a bankokat, de ez még mindig a legolcsóbb azonnali, nem készpénzes fizetési mód. A PayPal 4% felettire jön ki, a banki átutalás több napos (VoxPay rendszerben banktól függően akár 10 percen belüli is lehet, de ez sem azonnali).

Van még a mobil vásárlás vagy MCOM, mely a mobil szolgáltatókon megy keresztül így, 30% körüli költséggel jár.

De ha belegondolsz, hogy egy készpénzes vásárlás ingyenes-e, akkor is nem a válasz, mert a termék kiszállítása mellett utánvét az utánvét kezelésért is 200-300Ft-ot fizet a kereskedő. Ezt jellemzően nem kell kifizetni a vevőnek, de akkor is költség.

Sajnos a pénzzel kapcsolatos biztonság, rendszerek fenttartása, "könyvelés" mindig pénzbe fog kerülni. :(

Mikrobi 2013.02.19. 21:28:36

@VoxPay - online fizetés: a kártyás fizetés több napos elszámolással történik, a PayPal szintén, ráadásul a vevőnek pozitív értékelést kell adnia az eladóra, csak akkor írja jóvá a számláján az összeget.
süti beállítások módosítása