HTML

Milyen lenne egy jó üzenet küldő szolgáltatás?

2010.12.15. 00:33 Mkls

Egy pár napig még pörgött az agyam az azonnali üzenetküldés dolgon, ezért gyorsan le is írom, hogy működne szerintem ez egy ideális világban.

Ez kezelhetetlenül és olvashatatlanul hosszú lett, ezért inkább a tovább mögé pakolom.

Legfontosabb a szolgáltatások összekapcsolása, vagyis bármilyen népszerű üzenetküldő alkalmazást használó felhasználót elérhessek. Emellett nagyon baráti lenne, ha a saját azonosítómat hordozhatnám, ha szolgáltatót váltok, mint mobil számhordozásnál. Így nem kéne minden ismerősömet újra felvenni, és nem maradna ott a többségnél egy váltás után a régi cím is. Ez nyilván email cím jellegű címeknél, ahol a szolgáltató is a cím része nem oldható meg, hanem valami központi nyilvántartás kéne, vagy az elvándorlókat is nyilván kéne tartani.

Az ideális kontakt lista vagy címtár nyilván tartalmazná azokat az embereket akik kölcsönösen felvették illetve visszaigazolták egymást, de ha az ember mondjuk SMS-hez hasonlítjuk, akkor az, hogy üzenetet küldése előtt le kell járni az engedélyezési táncot eléggé korlátozza az embert. Nyilván biztonságosabb így, és jelentéktelenebb a spam, de mondjuk egy skype számot gáz hogy nem lehet csak úgy felhívni.

Ha az előző kérdés megoldott, akkor olyan kontakt lista kéne, ahol nem csak a kölcsönösen elfogadott kapcsolatok jelenhetnek meg. Vagyis valaki úgy is benne lehet a telefonkönyvemben, hogy én nem vagyok az övében. Így akit zavar anélkül tisztán tarthatja a címlistáját, hogy régi, vagy kvázi barátokat látványosan kidobjon.

Nyilván szerencsés ha már egy felhőben tárolt címlistám van, akkor minél több adatot hozzáadhassak, illetve rendszerezhessem őket. Rendszerezésben szerintem mind a kategóriák, mind címkék jók ha vannak, pl elsődlegesen kategóriákba sorolok, majd címkézhetek is mellé. A tiszta kategorizálás bizonyos esetekben besorolási döntések elé állít, a címkézésnél meg idegesítő lehet, ha mondjuk cseten egyszerre két helyen jelenik meg az ember. Kombinációjuk viszont minden igényt kielégíthet.

Ha már egy szerver úgyis tárol rengeteg adatot rólam, és úgyis rajta keresztül folyik a kommunikáció, nem ártana, ha az üzenet előzményeket is központilag tárolnák. Ha szabványos módon elérhetőek, akkor bárhonnan, bármilyen készülékkel visszakereshetőek, és mindig elérhetőek a fontos információk, és kisebb az esélye hogy elkallódjanak.

Ha arra gondolunk, hogy a például mobilon is folyamatosan futtathatunk egy üzenetküldő szolgáltatást, akkor jó ha ez azoknak is látszik akik írnának nekem, hogy ne várjanak arra, hogy így bájcsevegésbe folyamodjunk. A jelenleg elérhető/távol van (/elfoglalt) változókra leszűkült státuszokat kicsit tágabbá és rugalmasabbá kéne tenni. Valami ilyesmire lenne jó az egyéni státuszüzenet, de az használatban leginkább facebook szerű mi történt velem közlésekre redukálódik.

És ha már mobilon használom a klienset, és ott van a címlistám, milyen jó lenne ha egyből tudnák onnan VoiP telefonálni. Ez leginkább csak szabvány és összekapcsolási kérdés, de egy út lenne a mobilszolgáltatók mobil-internet szolgáltatókká degradálásához.<

Na ez jó hosszú lett, nyilván senki nem fogja olvasni, de legalább összeszedtem a gondolataim és gyakoroltam fogalmazni...

Szólj hozzá!

Címkék: tech

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása