HTML

Cigánykérdés Gyöngyöspatán

2011.06.01. 21:10 Mkls

Na ez az írás vagy két hónapot pihent a piszkozatok között, de inkább kiteszem, ne legyen az enyészetté.

Megy a műsor Gyöngyöspatán (http://index.hu/belfold/2011/04/26/verekedes_gyongyospatan/), és két annyira távoli nézőpont szerint ítélik meg az emberek nagyon magabiztosan a történéseket, hogy muszáj még nekem is a saját álláspontomat is világgá kiabálnom.

Igazából nem emlékszem miért tiltották be annak idején a magyar gárdát, de azt hiszem akkor jogosnak gondoltam a dolgot, viszont amióta polgárőrségként megtaláltak egy kiskaput, azóta én elfogadnám hogy úgymond rendet tartanak. Fontos dolog az állam erőszak monopóliuma, de a polgárőrseget épp azért találták ki, hogy korlátozott jogkörrel az is vigyázhasson a rendre aki erre késztetést érez.

Az, hogy a "rendfenntartás látszatának keltését" bűncselekménnyé akarják minősíteni az szerintem egészen nevetséges. Miért egy sima polgárőr eddig nem azt a látszatot keltette? Kb pont ez az egyetlen értelme a polgárőrségnek, mert azon túl hogy megkérdezi hogy ki vagy és mit csinálsz, majd esetleg hívja a rendőrt nem sok mindent tud csinálni ha jól tudom. Ezt igazán lehetne hagyni, hagy csinálja akárki, még ha politikailag nem is értünk velük egyet, max a túlkapásokat keményen ellenőrizni kéne, és akkor igazán csak a bűnözőkben kelthetne félelmet a dolog.

Eleve ezt az egész félelem keltés dologgal valahogy én nem igazán tudok együtt érezni, nem hiszem hogy pl a kitelepítést végző jogvédők komolyan el bírják képzelni, hogy az elszabadult náci hordák gyerekeket és nőket kezdjenek majd el lemészárolni. Lehet, hogy van egy két elborult tajnáci arc is köztük akik csak keménykedni akarnak, de azért a vezetőik és idősebb tagok leginkább csak elkeseredett embereknek tűnek, akik tudnak egész korrekten is nyilatkozni.

A konkrét verekedős esetben amiről némi felvétel is nyilvánosságra került, látszik hogy volt egy részeg fiatal srác aki egy kicsit provokált, majd visszakiabáltak neki (vagyis mondhatni kölcsönösen provokálták egymást a felek), majd odament és agyonverték. Mindeközben a gárdás társai úgy tűnt le akarták nyugtatni, netán visszafogni, de végül ők is kaptak rendesen. Ráadásul még a cigányok verziójában is ők vannak túlerőben.

Azok a hírforrások amiket olvasok (index) elég óvatosan fogalmaznak arról, hogy ki is vert meg kit, de nekem egyértelműnek tűnik, hogy tulajdonképpen a cigányok lincseltek. Ettől is inkább én érzem magam megfélemlítve, nem fordítva. Normális ember nem ver félholtra egy másikat, és erre szerintem semmi mentség nincs. Civilizált ember elkerüli, netán lefogja a részegen kötekedőket, nem botokkal ugrik neki többedmagával.

Általában a konfliktust korrektebben leíró cikkekben vagy riportokban (pl ez egy elég jó a gyöngyöspatairól: http://index.hu/belfold/2011/04/29/az_ordog_gyongyos_pataja/) a cigányok és nem cigányok által leírt állapot mintha két külön valóságból lenne. Annyira ellentéteseket állítanak a dolgokról, hogy ha az ember nem akar teljesen megkergülni, akkor jobb ha eldönti, hogy melyiket hiszi el igazságnak. Én konkrétan nem szeretem magam valami rasszista fazonnak tartani, de ismerősök közvetlen sztorijai, valamint saját tapasztalatok alapján inkább a cigányok sztoriját tartom hihetőbbnek.

Lehet, hogy ezen írás után én is egy kicsit nácinak tűnök, pedig én egyáltalán nem gondolnám magam annak. De persze volt egy egyetemi felmérés a cigányokról, ahol mindenhol a tiszta rasszista (vagy bizonyos esetekben realista, bár persze ez gonosz dolog) válaszok voltak egyértelmű túlsúlyban, kivéve arra a kérdésre hogy rasszistának tartod-e magad.

Szólj hozzá!

Címkék: politics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása