HTML

A készpénz halála

2011.01.24. 03:14 Mkls

Miközben azon gondolkoztam, hogy mit írjak le az előző, végül se-füle se farka bejegyzésbe, felmerült bennem, hogy miért nem alkotott még senki egy olyan elektronikus fizetési rendszert, ami szép lassan leválthatná a készpénzes fizetést.

Egy ideális rendszerben elsősorban nem lennének tranzakciós költségek, olyan gyors lenne a fizetés mint készpénzzel, és bárkinek bármikor tudnék vele pénzt átadni. Tehát mondjuk gyereknek zsebpénzt, vagy egy koldusnak pár forintot. Ezen felül legyen egyszerűen kezelhető, ne foglaljon túl sok helyet, hasonlóak.

A jelenlegi elektronikus fizetési megoldások nehezen lennének általánosíthatók, eleve mert ezek magáncégek termékei, akik profit orientáltak, ezért mint a pénzkibocsájtást, az elektronikus pénz bevezetését is állami hatáskörbe kéne vonni. (Ez a jövőben alapítandó radikálisan bolond pártom egyik programpontja is lesz :).

Nyilván elektronikus pénz esetén minden tranzakció dokumentálva lenne, vagyis egyrészt könnyen áttekinthetőek lennének a pénzügyeink, másrészt a hatóságok minden összeg eredetének utána tudnának nézni, így pl egyszerű lopások értelmét vesztenék, valamint eleve a legtöbb bűntény könnyebben megfogható lenne, mert valamiképp kapcsolódnak anyagi javakhoz.

Gondolom sokakat már az ilyen szintű kontroll gondolatától is kiráz a hideg, de nekem az az elvem, hogy ha az ember nem sántikál rosszban akkor nincs mitől félnie. Persze ehhez az aktuális rendszerben vagy jogállamiságban is meg kell bízni, de szerencsére a totalitárius diktatúráknak már úgy tűnik vége.

Ültessünk mindenkibe egy chipet

Na de ha valakinek ez eddig rémisztő, annak biztos fog tetszeni a következő ötletem is. Mégpedig, hogy a fizetés egy minden emberbe bőr alá beültetett RFID chippel történne. Valami olyasmivel mint amiket a kutyákba raknak mostanság. Így egyszerűen csak lehúzom a kezem egy leolvasó előtt, beütöm a PIN kódom és meg is vagyok. Nyilván a beültetett chipben csak egy egyedi azonosító szerűség lenne, a leolvasónak kéne kommunikálnia egy központi szerverrel és adminisztrálni a dolgot, de ehhez egy mobilnet kapcsolat megfelelő titkosítás mellett elegendő lenne. A személyes szférán belüli pénzmozgások pedig történhetnének mondjuk mobiltelefonok segítségével.

Egy mindenkibe beültetett azonosító azon felül hogy rengeteg jelenlegi jogvédőt kiakasztana, szerintem rendkívüli módon megkönnyítené az ember mindennapi életét. Eleve ugye ha mindenki pénzét ez alapján tartjuk nyilván, akkor pénzt már soha nem kell magammal vinnem, ez egyben lehet a személyi és lakcímkártyám, lehet a lakásom kulcsa, és belépőkártyám a melóhelyre, vagy belépő bármilyen rendezvényre, lehet bkv bérletem, stb, stb. Kis képzelő erővel egy teljesen megváltozott világot képzelhetünk köré.

Nyilván vannak veszélyei, netán még hátrányai is az itt felvázoltaknak, de ezeket egyelőre nem szeretném végig gondolni, mert nem akarom magamban még lerombolni ezt a szépen felépített álmomat.

Szólj hozzá!

Címkék: money politics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása