HTML

Mobiltelefon függetlenítés

2011.02.24. 01:37 Mkls

Reménykedve, hogy megtalálom az ingyenes mobiltelefon függetlenítés titkát, egy kicsit beleástam magam a témába. Röviden összefoglalva kb arra jutottam, hogy nincs ingyen ebéd, vagyis az aluljáróban lévő GSM boltnál is fizetni kell a dologért, meg ha magad csinálod is. Max ekkor kevesebbet, cserébe rászánhatsz egy jó darabot a drága idődből.

Hogy mennyire legális mobilt függetleníteni, azt nem tudom pontosan, de ha nincs fennálló hűség szerződésed, akkor a lényeg, hogy senki nem fogja rajtad ezt leverni. Ha nem tartozol semmi kötelezettséggel a szolgáltató felé, akkor egyébként ők is elvégzik a függetlenítést, csak éppenséggel nem olcsón: T-Mobilnál 10 000 HUF-ért, Vodafonnál 9400-ért, valamint Telenornál 7500 forintért. A hivatalos útnak egyik előnye, hogy a garancia biztos nem veszik el. De azért vannak olcsóbb megoldások is, kicsit összefoglalnám ezeket a tovább mögött.

Három alternatív módszer

Az első, és legtisztább módszer a függetlenítésre, a függetlenítő kód megadásával történhet. Ez az amit a szolgáltatók is használnak, eleve ez a lehetőség azért van meg, mert a törvények sok helyen kötelezik őket arra, hogy igény esetén elengedjék a készüléket. Ekkor a telefon IMEI, esetleg még szolgáltatót azonosító PID száma alapján egy egyirányú algoritmussal generálják a kódot. Nyilván a generáló algoritmust igyekeznek titokban tartani, felteszem még a szolgáltatók sem tudják, hanem ők is valami webszolgáltatáson keresztül érik el. Ha valakinek sikerül visszafejtenie a dolgot, akkor nyilván munkájáért cserébe látni is akar valamit, ezért általában nem adja ingyen a tudását, illetve, mivel nem teljesen tiszta a tevékenysége, ezért megtalálni se olyan könnyű őket. Viszont ezzel a módszerrel szerintem nem vész el a garancia, bár személyes tapasztalatom nincs.

Második módszer, ha a telefon memóriáját, vagy szoftverét módosítják úgy, hogy független legyen, illetve kábelen keresztül kiolvassák, hogy milyen kódot fogadna el. Amennyire én látom elég szerteágazó megközelítési formák vannak, nyilván a legtöbb rengeteg mérnöki munkaórát igényel, ezért a készítői igyekeznek keresni is rajta. Ezek a keményebb módszerek általában valami maradandó nyomot is hagynak a telefonban, ezért a garancia valószínűleg elszáll.

Egy puha félmegoldás még, a Turbo SIM, vagy hasonló SIM-et a nevében tartalmazó fantázianevű készülék által a függetlenítési probléma megkerülése. Ekkor egy olyan SIM kártyát tesznek a készülékbe, amin egy mikrokontrollerrel vezérelt rendszer beékelődik a SIM és a telefon közti kommunikációba, és szolgáltató azonosítását módosítja. Elég elegáns megoldásnak tűnik, és 2-3 ezerért lehet ilyeneket kapni, ami gyakorlatilag minden telefonhoz jó, de ahogy olvastam komplexebb szolgáltatások, mint pl mobil net nem mindig működik így. Garanciát nyilván nem befolyásolja a dolog.

Jobban megéri szakinál

És hogy miért nem éri meg a Turbo SIM-en kívül más módszereket magunknak felkutatni, azt leginkább a függetlenítés köré kiépült gazdasági rendszerrel magyaráznám. Mint látszik a legtöbb módszerhez a kifejlesztői elég sok erőforrást áldoznak be, amit a haszon reményében tesznek. Közvetlenül a felhasználóknak értékesíteni elég nehéz, mivel nehezen találják meg egymást a felek, ezért a csoportok akik a függőségek föltörésén dolgoznak, általában csomagban kínálják termékeiket, ami viszonteladókra van szabva. Pl eleve csak nagyobb mennyiségű függetlenítő kreditet tudsz venni a szoftverükhöz, így általában kb úgy jössz ki anyagilag egy telefon esetén, mintha bementél volna a sarki sráchoz.

A sok konkurens csoport termékeinek van egy kvázi hivatalos fóruma a http://forum.gsmhosting.com/vbb/f209/ címen. Egy telefon esetén önsanyargatás ezeket átnézni, a használatuk is macera, magas a bekerülési költség a legtöbbnél (valamihez konkrét hardver is kell), meg ezen kívül is lehet működő megoldásokat találni a legkülönbözőbb árakon.

Eleve, mivel nagyon áttekinthetetlen a piac, ami valahol ingyenes, azért mások annyit kérnek amit nem szégyenlenek, ezért viszonyítási alapként érdemes megkérdezni legalább egy itthoni szakembert. Én itthon két neten is elérhető boltot találtam, akik készségesen válaszoltak emailbeli kérdésekre, valamint ár/szenvedés arányában bőven meg is érheti a dolog. Az egyik a http://gsmszervizpont.blogspot.com/, a másik a http://www.fuggetlenites.net/. Az oldalakon megtalálhatóak az email címeik.

Saját tapasztalat

Én egy Alcatel OT-505-t függetlenítettem, az NCKClien nevű programmal, amihez vettem 5 kreditet 2000 forintért. Ebből elhasználtam egyet, és így pont úgy jöttem ki, mintha megcsináltattam volna mással. Viszont van még 4 kreditem, szóval, ha valaki az itt (http://nckclient.com/?page_id=2) felsoroltak közül akar függetleníteni, annak talán tudok segíteni, írjon kommentben.

5 komment

Címkék: tech

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Porsche944 2011.03.07. 23:21:51

Itt igazán praktikus <a href="http://gsmtakacs.hu/kartyafuggetlen-mobilok.html">mobiltelefon</a> készülékeket találsz. Csapj rá most!

Valaki79 2011.04.26. 07:54:54

Szia! Megvennék 1creditet, ha van még. Részletek inkább emailben...

Mkls · http://mkls.blog.hu/ 2011.04.26. 16:41:48

Írtam a profilodon lévő üzenő cuccal, hogy van, de gonosz mód 1000-ért adnék egyet.

Nem tudom hogy jó-e az email amit ott megadtál, de ugyanígy tudsz nekem is írni a részletekről ha érdekel.

dsteel 2011.07.03. 14:47:27

Szia, látom régebbi a cikk, remélem, azért eljut Hozzád. Samsung B2100-asamat szeretném 1-2 héten belül függetleníteni, láttam, hogy rajta van a listán. 1000-2000 Ft-ot szánnék rá. Ha tudsz valahogy segíteni (akár Te, akár összeköttetés révén), azt megköszönném. Ide írj: zsofi999@gmail.com. Köszi! Az írásodban szereplő boltnak már írtam, de még nem válaszoltak.

Imre apó 2012.07.06. 13:57:44

Hali!

Él még ez a hely?

érdekel csőváz
süti beállítások módosítása