HTML

Internetes pénzmozgatási lehetőségek

2011.01.24. 02:09 Mkls

Tegnap írtam a bankkártyás fizetésről, most egy kicsit összefoglalnám, hogy az elektronikus világgal milyen pénzküldözgetési megoldások terjedtek el a deákot a borítékba mellé.

A két legfontosabb szempont a netes fizetéseknél/utalásoknál, hogy mennyire gyors a dolog, illetve milyen költségei vannak. Emellett sok olyan megoldás is létezik, ahol előre lehet feltölteni egy egyenleget és ebből intézhetjük egyszerűen a pénzügyeinket. Itt nyilván az a nagy hátrány, hogy az így tárolt pénzek nehezen hozzáférhetőek, vagyis addig se köthetjük le, az innen ki/betevésnek is van költsége, stb.

Banki utalás

Itthon a fogadó és küldő számára is legolcsóbb módszer egy egyszerű banki utalás. A fogadónak ez mindig ingyenes, és már elég sok bankszámlához az utalás is, de amúgy se vészesen drága netbankból (általában max 0.5%). A legproblémásabb a sebesség ami garantáltan 3 nap, de gyakorlatilag egy munkanap alatt megvan, mert minden éjjel lemegy egy GIRO ciklus. Ráadásul a közeljövőben 4 óránként fogják feldolgozni a megbízásokat, vagyis egész használható lesz a dolog. (forrás: Mérnöki Menedzsment óra).

Banki utalással gyakorlatilag bárkinek fizethetünk, ezért veszélyesnek is mondható a dolog, hogy a netes akárki végül nem küldi amit vettünk, de mivel a számlaszámhoz egyértelműen hozzárendelhető egy személy, ezért egy feljelentés és egy-két év után elvileg viszont láthatjuk a pénzünk. Vásárló számára a postai utánvétel biztosabb, de ott magasabb a költség, és ezt az eladónak egy jó kis kiadás ha nem vesszük át.

Bankkártya (VISA, MasterCard)

Komolyabb helyeken a leggyorsabb és legkényelmesebb megoldás a bankkártyás fizetés. Ez vásárló számára jobb esetben ingyenes, de ami kellemetlen hogy csak megadjuk a kártyánk adatait, amiket ellopva könnyen megkopaszthatnak minket, és nem teljesen ellenőrizhető hogy mennyit is von le a kereskedő. Nyilván ha a kereskedő és vissza az adatainkkal, akkor előbb-utóbb elkapják, és annyira már talán nem jellemzőek a hitelkártyás csalások, de az emberben megvan ez a félelem.

SMS

Csalásokról jut eszembe az SMS fizetés, amin egyrészt 30-50% közvetítői jutalék van, másrészt ha valamiért így kell fizetni az már eleve gyanús. Pl a rengeteg heti 1500-ért küldünk két háttérképet oldal és társaik. A szolgáltatók meg épp a nagy jutalék miatt annyira nem sietnek a piac megtisztításával, kedvenc mobilszolgáltatóm a Vodafone, pl maga is szervezett hasonlóan lehúzó SMS játékokat.

PayPal

Visszatérve a bankkártyára, a dolog biztosságosabbá tehető PayPal használatával. Ide beregisztrálhatjuk a kártyánkat, és konkrétan ők fogják levonni a pénz és továbbítani a célba. Így a kártya adata nem jut el a boltig, sőt még be se kell mindig gépelnünk. A jutaléka így nyilván kb a bankkártyáknál megszokott, plusz valami, de vásárlásnál az eladót terheli, személynek küldésnél pedig választható hogy ki perkáljon. Náluk van banki utalással egyenleg feltöltési lehetőség is, és az így feltöltött pénzt aztán már ingyen küldhetjük tovább. Viszont a kapott pénzek virtuális térből visszajuttatásának is van költsége, szóval sehogy sem fenékig tejfel az élet.

Moneybookers

Utolsóként még megemlíteném a Moneybookers nevű céget, ahol szintén egy virtuális egyenlegünket tölthetjük előbb fel banki utalással vagy kártyával, ha hajlandóak vagyunk járulékot fizetni. Kereskedőknek az elfogadás a szokásos 1-3%, barátnak küldés 1%, de max 0.5 EUR, ami nagy összegű nemzetközi pénzmozgatáshoz ideálissá teszi, ráadásul ezt a pénzt 1.8 EUR-ért bankszámlára vagy bankkártyára is vissza lehet hozni.

Ja és amiért szerintem elterjedt a dolog, hogy mivel ez egy brit cég, így a fogadóirodákat és szerencsejáték oldalakat is támogatja, akiknek közvetlenül utalni elvileg itthon is tilos.

6 komment

Címkék: money

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillababy99575 2011.02.06. 17:41:23

Ne haragudj a zavarásért,de segítséget szeretnék tőled kérni és ahogy elnézem tudsz is nekem segíteni :)
a lényeg a következő a párom Írországban dolgozik ott van neki visa maestro kártyája és szeretne haza utalni pénzt de a bökkenő hogy itthon otp kártyája van nekem pedig tak szövös.Ami nem is lenne baj ha ennyi rosszat nem olvastam volna az otpről. eddig western union-on keresztül küldte a pénzt csak az a baj késő estig dolgozik nem mindig tudja elküldeni. hogyan tudna a kinti számlájáról a leg egyszerűbben hazautalni interneten keresztül vagy az én takszövös számlámra vagy ha minden kötél szakad az otps-re? mit kell tennie hogy ez létre jöjjön a lehető legkevesebb ilyen olyan levonás nélkül? Ha van valami ötlete nagyon szívesen fogadnám és előre is köszönöm a segítségét.sajnos még nagyon kezdő vagyok az ilye dolgokban.

Mkls · http://mkls.blog.hu/ 2011.02.06. 22:03:57

Külföldről nagyobb összegeket haza utalni a legolcsóbban szerintem Maneybookers segítségével lehetséges. Arra lehet helyi utalással ingyen pénzt tenni, és szintén banki utalás segítségével olcsón lehet magyar számlára kivenni azt belőle.
Ami fontos hogy ha kártyával tölti fel oda az ember a pénzt akkor van 2.9% jutalék, bankfiókból utalásnál pedig általában egy fix ár van, tehát a legolcsóbb a netbankon keresztül indított utalás, ha van rá lehetőség.

Ha valami nem világos, szívesen kifejtem jobban is.

csillababy99575 2011.02.14. 22:41:45

@Mkls: Kedves Mkls nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a segítséget.

Tisztelettel Csilla

csiva 2011.11.10. 09:37:47

Szia,
Tudnál nekem segíteni, hogyan tudnék magyar nyelven regisztrálni a www.maneybookers.com oldalon, vagy egyáltalán ha csak angolul lehet, miként, hogyan induljak el, mert szeretnék egy maneybookers-es számlát nyitni, ahová, ahonnan utalni tudnék..
Köszi, csiva@freemail.hu

Mkls · http://mkls.blog.hu/ 2011.11.10. 18:00:26

A helyes webcím a www.moneybookers.com/, magyarul nincsen, viszont a sign up-ra kell menni, és onnantól google translate-el ki lehet nézni, hogy hova mit is kéne írni.
Sajnos hosszabb leírást most nincs időm készíteni.

csiva 2011.11.11. 12:13:31

OK, megpróbálom, köszönöm a választ.
süti beállítások módosítása